Kış Şartlarında Araç Kullanma Rehberi


Kış Şartlarında Araç Kullanma Rehberi

Kış aylarının başlangıcı, araç kullanımında zorlu bir dönemin başlangıcı olarak bilinir. Havanın soğumasıyla şiddetli yağmur ve kar yağışı daha zorlu bir sürüşe neden olmaktadır. Ancak bilinçli araç sürücüleri kış aylarında bazı detaylara dikkat ederek bu dönemde de araçlarını güvenli bir şekilde sürebilir.

Kışın araba kullanmayı güvenli bir hale getirmenin önemli bir yolu da araç lastiklerinizden geçer. Sağlam ve kışa uygun lastik seçerek sürüşünüzü zorlu hava koşullarında dahi güvenli ve konforlu bir hale getirebilirsiniz.

Kışın Soğukta Araba Nasıl Çalıştırılır?

Soğuk günlerde özellikle sabahın erken saatlerinde aracınızı çalıştırmak sürücü için oldukça yorucu bir süreç olabilir. Soğuk havanın etkisi, özellikle don etkisi mevcutsa, nedeniyle aracı çalıştırmanız normal zamana göre oldukça vakit alıcı olabilir.

Özellikle motorun çalışması çok soğuk günlerde dakikalar alabilmektedir. Ancak bazı püf noktalarla aracınızın bu sorunu yaşamasını büyük ölçüde önleyebilirsiniz.

  • Aracınızı çok soğuk günlerde açık alanda park etmek yerine otoparkı tercih edebilirsiniz. Soğuğa doğrudan maruz kalmayan araç motoru daha kolay bir şekilde çalışacaktır.
  • Aracın parçalarının donmaması için antifiriz kullanın.
  • Kış aylarında en az 1-2dakika boyunca aracı rölantide çalıştırmanız da aracınızın motorunun güç kazanmasına imkan sağlar.
  • Aracınızın yakıtının olduğundan emin olun. Özellikle sabah saatlerinde aracı çalıştırmak için yakıtınızın olması gerekmektedir. Ayrıca akünün de dolu olup olmadığını kontrol ediniz.


Kış Şartlarında Araç Kullanma Teknikleri

Kış ayları Türkiye özelinde yağışın ve soğuğun etkili olduğu bir dönemdir. Özellikle İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin büyük bir çoğunluğunda yıl boyu soğuk ve yağış etkili olmaktadır.
Karlı havada araba kullanmak kış aylarında sürücüleri en fazla zorlayan anların başında gelmektedir.

  • Kış Mevsimi Öncesinde Aracınızı Hazır Hale Getirin

Kış ayları başlamadan önce aracınızın eksikliklerini tamamlamanız, kış aylarında karşılaşabileceğiniz olumsuzlukları önlemek açısından gereklidir.

Aracın motoru için gerekli olan yağ kontrolü kış için ilk sırada yer almalıdır. Ayrıca aşırı soğuklar için antifriz kullanmanız da gerekmektedir. Fren, debriyaj ve balata kontrolleri de kış ayları öncesinde etraflıca kontrol edilmesi gereken detayların başında gelir.

Kış için dikkat etmeniz gereken bir diğer detay ise doğru lastik kullanımıdır. Kış aylarında aracınızın ve sizin güvenliğiniz için kış lastiği kullanmanız önerilir. Kış lastiği ne zaman takılır sorusu ise Türkiye şartlarında resmi makamlarca belirlenmiş tarih olan 1 Aralık şeklinde verilebilir.

  • Farlarınızı Kontrol Edin

Kış aylarında bulutlu gün sayısı, sis ve yağış gibi durumlar çok daha yaygındır. Ayrıca hava geç aydınlanıp erken kararır. Bu yüzden kış ayları öncesinde aracınızın tüm farlarını kontrol edin ve bakımlarını ihmal etmeyin.

  • Aracınızın Aküsünü Kontrol Ettirin

Karlı ve yağışlı havalarda aracın önemli bir parçası olan akü, bu durumdan hemen etkilenmektedir. Özellikle hava sıcaklığının eksi seviyelere düşmesiyle akünün çalışma performansında azalma olabilmektedir. Kış aylarına girmeden önce akünüzün bakımını yaptırmalı, şarjının tam olması için düzenli kontrolleri gerçekleştirin.  

  • Daha Temkinli Bir Sürüş Tercih Edin

Kış aylarında araç sürmek normal zamana göre zorlayıcı olabilir. Yağış ve soğuk aracın yol tutuşunda sorun yaşamasına neden olan faktörler arasında yer alır.

Aracın donanımsal sorunlarını çözmeniz kış aylarında istediğiniz bir sürüşe sahip olmanız için yeterli olmayabilir. Karlı zeminde araba kullanma tekniklerine hâkim olarak aracınızı güvenli bir şekilde sürebilirsiniz. Karlı zeminde  güvenli sürüş teknikleri ile olası maddi veya manevi hasara sebep olabilecek kazalardan büyük ölçüde korunabilirsiniz.

Soğuk ve yağışlı günlerde daha dikkatli bir sürüş tarzını benimsemeniz yerinde olacaktır. Örneğin, yüksek hız yapmaktan ve ani frenden kaçınmak güvenli bir sürüş için uyabileceğiniz temel kurallar arasında yer almaktadır.

  • Vites Ayarına Dikkat Edin

Güvenli bir sürüş için dikkat etmeniz gereken bir diğer detay da vites ayarıdır. Sürüş esnasında aracın devrini yükseltmek karlı ve buzlu zeminler için dezavantaj oluşturur. Bu nedenle düşük devir ve bir üst vitesi tercih etmeniz tavsiye edilir. Örnek olarak; ikinci viteste 45 km/s hızda gitmek yerine, üçüncü viteste aynı hızla gitmeniz aracınızın yere tutunmasını biraz daha kolaylaştıracaktır.

Arabanın Buzda Kaymaması İçin Ne Yapılır?

Kış aylarında araç sürmek yağışın yanı sıra sürüş yapılan yolun donması ile de zorlu bir hale gelir. Buzlu veya karlı yolda araba sürmek tecrübeli sürücüler için dahi zorlu olabilmektedir.

Özellikle kış günlerinde sabah saatlerinde görülen gizli buzlanma, araç sürücüleri için bir diğer tehlike olarak öne çıkmaktadır. Aracınızın buzlanmış bir yolda istenilen şekilde performans göstermesi için şunlara dikkat edebilirsiniz;

  • Buzlanmış bir yolda araç sürüşünde dikkat edilmesi gereken önemli hususların başında hız gelmektedir. Buzlu bir yolda aracınızın kaymaması için hız seviyenizi normalin mümkün olduğunca altında tutunuz.
  • Frene basmak buzlanmış bir yolda aracın kaymasına neden olan etkenlerin başında gelir. Fren yapmanız gereken bir durumda mümkün olduğunca hafifçe frene basın.
  • Bakımı tam olarak yapılmış bir araç buzlu yollarda çok daha güçlü bir mukavemete sahip olur. Bu yüzden aracınızın donanımsal sorunlarını kış gelmeden önce çözünüz.
  • Gaz ve fren pedalına çok hafif bir şekilde basınız. Aynı zamanda ani direksiyon hareketlerinden kaçınınız.
  • Aracınızı yavaş sürünüz ve varacağınız noktaya ulaşmak için kendinize daha fazla zaman veriniz. Bu şekilde olası bir kazaya karışmaktan kaçınmış olursunuz.
  • Arka akstan çekişli aracı olan kullanıcıların karlı ve buzlu zeminlerde ve özellikle dönüşlerde araç kullanırken çok dikkatli olmalarını öneririz.
  • Önünüzdeki araç ile mesafenizi daha da artırarak koruyunuz.
  • Hız sabitleyici (Cruise Control veya Adaptive Cruise Control) sistemleri karlı ve buzlu zemin şartlarında kullanmak iyi bir tercih olmamaktadır. Bu sistemler kış şartlarında araç kontrolünün kaybedilmesine neden olabileceği gibi bazı durumlarda sürücünün vereceği tepkime kadar hızlı reaksiyon veremeyebilirler.
  • Güçlü bir kış lastiği tercih etmek buzlanmış bir yolda sorun yaşamanızı büyük ölçüde önleyebilir. Binek araçlarda kış lastiği kullanımı, karlı ve buzlu yolda araba sürmeyi büyük ölçüde güvenli ve kolay hale getirir.


Buzlu Yolda Rampa Nasıl Çıkılır ve İnilir?

Buzlu yolda araç kullanma, rampa veya yokuş gibi zeminlerde daha zorlayıcıdır. Rampa çıkmak veya yokuş aşağı inmek birçok anda sürücünün zorlanmasına neden olabilir. Buzlu bir yolda aracınızın lastikleri sağlamsa kış şartlarında araç kullanımı sanıldığı kadar sizi zorlamayacaktır.

Buzlu bir yolda rampa çıkarken aracınızın patinaj yapmaması için gaza basmamalısınız. Düşük hızda ve kademeli vites artışıyla rampayı kolaylıkla çıkabilirsiniz. Yokuş aşağı inerken ise; vitesi düşük seviyeye getirin ve hafifçe frene basarak iniş yapın. Direksiyonu ise aracın arka hareketine göre hareket ettirin.