Lastik Nasıl Saklanır? Dikkat Edilmesi Gerekenler!


Araç lastikleri yıl boyunca kullanılabileceği gibi dönemsel olarak da kullanılmaktadır. Özellikle mevsimsel lastikler kullanım dönemi bittikten sonra uygun olan bir alanda saklanmalıdır. Ayrıca mevsimsel lastiklerin yanı sıra yedek lastikler de olası bir durumda kullanılmak üzere uygun koşullarda saklanmalıdır. Lastik nasıl saklanır sorusu lastiğin türüne, saklama koşullarına ve lastiğin azami ömrüne bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Araç Lastiği Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lastik saklarken dikkat edilmesi gereken birçok etken mevcuttur. Bu etkenler lastiğin türüne ve raf ömrüne bağlı olduğu gibi saklama koşullarıyla da doğrudan alakalıdır. Lastik depolamada dikkat edeceğiniz hususlar şu şekildedir;

Lastik Temizliğine Dikkat Edin

Lastik saklamadan önce dikkat edilmesi gereken detayların ilkinde lastik temizliği gelmektedir. Lastiğin kullanımı bittiğinde saklamadan önce iyi bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Bu işlem için deterjanlı suya ve sert olmayan bir fırçaya ihtiyacınız bulunuyor. Lastiği detaylı bir şekilde temizledikten sonra mutlaka kurulayınız.

Lastikleri Sakladığınız Yer Güneş Işınlarına Maruz Kalmamalı

Lastikler için sıcaklık ve nem değerleri azami ömürlerine doğrudan etki edebilir. Özellikle güneşteki UV ışınları, lastiğin temel bileşeni olan kauçuğun yapısının bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden lastiklerinizi mutlaka doğrudan güneş ışınlarını almayan bir yerde saklayınız.

Lastiklerinizi Ambalajlayın

Lastiklerin saklanmasında kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise araç lastiğinin ambalajlanmasıdır. Araç lastiklerinin hava ile temasının mümkün olduğunca az olması hem lastiğin yapısını korur hem de lastiğin depolama süresince kirlenmesini önler. Lastiğinizi muhafaza ederken büyükçe bir plastik torba yeterli olacaktır.

Lastiğinizi Nerede Depolayacağınıza Karar Verin

Lastiklerinizi temizleyip ambalajladıktan sonra saklayacağınız yeri seçmeniz gerekmektedir. Lastiklerin saklanmasında hava ve güneş ışığı ile temasın doğrudan olmadığı bir yer seçilmesi büyük önem taşımaktadır. Serin ve kuru olan bir garaj, oda veya bodrum iyi bir seçenek olabilir. Lastikleri sakladığınız odada rutubetin olmamasına mutlaka dikkat ediniz. Ayrıca lastiklerin depolandığı alanda kimyasal maddelerin ve solventlerin bulunmamasına da dikkat edilmelidir. Elektrik motorlarının, ısı-alev üreten kaynak makinalarının bulunduğu ortamlarda lastiklerin saklanmamasını önemle tavsiye ederiz.

Aracınızın lastiklerini saklamak için uygun bir alanınız yoksa depolama görevini sizin adınıza profesyonel bir şekilde yapacak bir seçenek bulunmaktadır.

Lassa’nın sağlamış olduğu lastik oteli, lastiklerin doğru ve güvenilir bir şekilde saklanmasını sağlar. Ayrıca lastiğin saklanma boyunca genel durumu deneyimli teknisyenler tarafından kontrol edilir. Lastik saklama koşulları ise bu depolarda profesyonel bir şekilde yapılmaktadır.

Jantsız Lastik Nasıl Saklanır?

Lastiğin aracın bütünü ile bağ kurmasını sağlayan jant, lastiğin iskeleti olarak düşünülebilir. Lastiğinizi jant olmadan saklamak genellikle önerilen lastik saklama yöntemi olarak bilinmektedir.

Lastiği janttan ayırarak saklama alanında ambalajlayabilirsiniz. Sonrasında lastiği depolanacağı alanda dik veya yatay olarak muhafaza edebilirsiniz.

Jantsız lastik saklamada lastiği depolayacağınız odanın zemininden şüphe ediyorsanız lastikleri istiflediğiniz veya dizdiğiniz kısma köpük veya plaka koyarak zemin ve lastik arasındaki bağlantıyı kesebilirsiniz.  

Lastik depolamadan önce lastiğinizin jantının nasıl söküldüğü hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Doğru bir şekilde janttan ayrılmayan lastiklerde beklenmedik hasarlar meydana gelebilir. Lastik değişimi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için "Lastik Nasıl Değiştirilir?" adlı blog yazısı sizin için yol gösterici olabilir.

Jantlı Lastik Nasıl Saklanır?

Eğer lastiğinizi jantla birlikte saklamayı düşünüyorsanız saklama koşullarında lastik dizimine daha fazla önem vermeniz gerekmektedir. Lastik jantlarının zarar görmemesi için jantlı lastiklerinizi saklayacağınız yerin duvarına asabilirsiniz.

Jantlı saklamada lastiklerinizin havasını tamamen boşaltmanıza gerek yoktur. Yaklaşık 15 psi basınç lastiğinizin deforme olmasını önleyecektir.

Jantlı lastik saklamada bir diğer yöntem de istiflemektir. Lastiklerinizi en fazla ikili şekilde üst üste dizebilirsiniz. Jantlı lastiklerin dik konulmaması önerilmektedir.

Lastik saklamanın kurallara uygun bir şekilde yapılması lastiğin azami ömrünün azalmasını önlemektedir. Lastik ömrünü uzatma hakkında daha detaylı bilgi sahibi olarak lastiğinizin bakımını eksiksiz bir şekilde yapabilirsiniz.